Міністерство оборони має намір замовити у Укроборонпрому танки «Оплот». На думку міністра оборони Олексія Резнікова, саме ці танки мають очолювати танкову коаліцію на фронті. Коли саме почнеться виробництво танків і коли вони надійдуть на фронт, зараз не повідомляється.

Укроборонпром протестував нові танки «Оплот»

Міністр оборони України Олексій Рєзніков нещодавно відвідав Харківську область, де саме проходили випробування оновленої версії танка «Оплот».

У танковій коаліції у перших рядах має бути саме український танк, наприклад БМ «Оплот». Я люблю кухню та музику різних народів світу, але в промисловості я залишаюся промисловим українопротекціоністом. Саме тому ухвалено рішення, що МОУ замовить у Укроборонпрома для української армії «Оплоти», – процитували міністра у Міністерстві оборони України.

Детальніше про український танк «Оплот»

«Оплот» – сучасний бойовий танк українського виробництва, створений Харківським конструкторським бюро машинобудування. Сучасний «Оплот» – це модернізація танка «Т-84У». На даний момент це найновіший представник усієї серії.

Головний недолік базової версії – у виробництві використовувалися російські деталі. У рамках програми «Бастіон» розпочався процес заміни російських комплектуючих на деталі українського та іноземного виробництва. Спочатку планувалося, що модернізацію танка буде завершено протягом 2022-2023 років. Генеральний директор Укроборонпрому Василь Крилас заявив про те, що одразу після модернізації танки можна буде закуповувати для потреб Збройних Сил України.

Перші танки "Оплот" були прийняті на озброєння української армії у 2009 році. Нова версія танка має кілька відмінних рис:

  • Поліпшена система керування вогнем;
  • Особливий панорамний приціл для командира танка, що забезпечує комфортний огляд території у денний та нічний час;
  • Лазерний далекомір, що спрощує наведення на ворожу ціль;
  • Корпус виконаний із катаної броньованої сталі;
  • Бортові екрани забезпечують додатковий захист від протитанкових гранатометів;
  • Гарна маневреність та плавний вхід у повороти;
  • Сучасний бортовий комп'ютер та автоматична система перемикання передач.

До речі, танки «Оплот» старого зразка в України замовляв Таїланд. Загалом у країну було поставлено 49 танків за період із 2011 до 2019 року.