Оператор українських атомних станцій Енергоатом оголосив про те, що на атомних станціях розпочинаються планові ремонтні роботи. Це необхідний крок для того, щоб підготувати обладнання на АЕС до майбутнього опалювального сезону. Відповідну інформацію оприлюднили у прес-службі компанії.

Оголошено старт ремонтних робіт на АЕС

Як повідомляє Енергоатом, усі українські АЕС (крім Запорізької, яка перебуває під контролем окупантів), працювали на максимально можливу потужність упродовж зимового періоду. Така генерація забезпечувала близько 55% загального споживання електроенергії в Україні. В окремі дні, коли необхідно було покрити дефіцит через виведення зі строю інших джерел, атомна енергетика покривала до 65% всіх потреб.

Таких високих показників вдалося досягти навіть незважаючи на те, що найбільша в Європі атомна електростанція – Запорізька – знаходиться у тимчасовій окупації. До речі, поки станцію не захопили ворожі загарбники, вона генерувала близько 40% загального обсягу необхідної електроенергії в Україні.

Оскільки блоки діючих АЕС в Україні працювали буквально на межі своїх можливостей, настав час виконати їхнє перезавантаження. Зокрема планується провести ремонтні роботи, а також залити нове ядерне паливо.

У прес-службі Енергоатому також запевнили, що графік ремонтів АЕС розроблявся досить довго. У результаті його вдалося скласти так, щоб споживачі не зіткнулися з відключеннями електроенергії під час виконання робіт. Нестачу електроенергії планується покривати за рахунок роботи теплових електростанцій, а також постачання електроенергії з-за кордону.

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив про те, що під час ремонту АЕС загальний дефіцит електроенергії становитиме приблизно 1 ГВт потужності в пікові години. Щоб покрити дефіцит, будуть запущені додаткові газові блоки на теплових електростанціях. Також, швидше за все, Україна знову відмовиться від експорту електроенергії за кордон.

Що ще відомо на даний момент

20 березня поточного року надійшла інформація про те, що українська компанія Енергоатом співпрацюватиме з Rolls-Royce. Головна мета такої співпраці – розгортання малих модульних реакторів на території нашої країни, які зможуть покрити нестачу електроенергії у разі надзвичайних ситуацій.

5 квітня Енергоатом офіційно заявив про те, що влітку більше половини енергоблоків на АЕС ремонтуватимуться. У свою чергу, Укренерго повідомило, що ремонт енергоблоків призведе до дефіциту електроенергії.