Ситуація навколо Запорізької атомної станції продовжує залишатися натягнутою. За даними експертів, росія ще більше прагне обмежити присутність Міжнародного агентства з атомної енергії на електростанції. Такі дії та наміри пов'язані з прагненням росії змусити всіх довкола де-факто визнати, що станція вже належить їй.

Спостерігається посилення погроз навколо ЗАЕС

Також останнім часом спостерігається посилення погроз навколо ЗАЕС. Фахівці з Інституту вивчення війни впевнені, що такі дії окупанти роблять лише для того, щоб хоч якось зупинити наступ української армії.

10 лютого 2023 року у МАГАТЕ було заплановано чергову поїздку на Запорізьку атомну електростанцію для проведення ротації персоналу. Поїздку було відкладено на невизначений термін через міркування безпеки. До цього, 9 лютого, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною. 28 лютого під час свого виступу він повідомив, що останнім часом у безпосередній близькості до станції сталося понад 20 детонацій боєприпасів. Все це спровокувало нестабільну роботу станції, ненадовго було знеструмлено резервну лінію.

До речі, 22 лютого міністр закордонних справ росії Марія Захарова заявила, що перенесення ротації персоналу на електростанції не має жодних обґрунтованих причин. За її словами, росія нібито зобов'язується забезпечити безпечний проїзд для всього персоналу МАГАТЕ на ЗАЕС.

Ще одну цікаву заяву зробив окупаційний урядовець Запорізької області Володимир Рогов під час свого виступу 1 березня. За його словами, зрив запланованої ротації персоналу нібито організували західні спецслужби, щоб звинуватити росію в порушенні атомної безпеки та створенні перешкод для місії МАГАТЕ.

Експерти впевнені, що окупаційна влада та російські загарбники мають намір використовувати персонал МАГАТЕ, який зараз присутній на ЗАЕС, у своїх цілях. Можливо, вони мають намір утримувати співробітників для того, щоб змусити міжнародне співтовариство визнати «право» на володіння ЗАЕС.

Аналітики з Інституту вивчення війни також зазначають, що російська сторона дуже переживає за масштабний український контрнаступ. У зв'язку з цим створення напруженої ситуації навколо ЗАЕС може мати одну важливу мету – стримування українських військових.