Російська сторона продовжує всіляко маніпулювати укладеною зерновою угодою. Останні заяви про те, що поточний договір було продовжено лише на 60 днів, не відповідають дійсності. Як повідомив Надзвичайний та Повноважний посол України у Туреччині Василь Бондар, офіційно «зернова ініціатива» після останнього перегляду була продовжена одразу на 120 днів.

Зернова угода діятиме ще 120 днів

Бондар зазначив, що російська сторона досі продовжує маніпулювати термінами продовження угоди. Робиться це з метою тиску на суспільство, а також на посередників, які брали безпосередню участь у складанні та підписанні домовленостей.

За словами Бондара, він особисто бачив заяву Генерального секретаря ООН з приводу того, що поточна зернова угода буде дійсна ще протягом 120 днів. При цьому турецька сторона також підтвердила, що в їхньому розумінні це теж 120 днів. При цьому і українська сторона, і всі партнери стежитимуть, як ситуація почне розвиватися через 60 днів.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр із відновлення Олександр Кубраков заявив про те, що зернову ініціативу було продовжено на 120 днів. У російському міністерстві закордонних справ цю інформацію спростували. Вони заявили, що спочатку мова справді йшла про продовження чорноморської зернової ініціативи на 120 днів, але потім до початкових домовленостей було внесено зміни і термін скоротився до 60 днів.

У жовтні 2022 року російська сторона вже намагалася зірвати дію договору. Представники країни-агресора направили до ООН список своїх вимог. Вони загрожували виходом із зернової ініціативи у разі, якщо ці вимоги не будуть виконані.

Проблеми із зерновою ініціативою

Варто зазначити, що російська сторона постійно намагається зірвати дію зернової ініціативи. Численні спроби робилися і у минулого році, перенеслися вони і на цей рік. У лютому російська сторона всіляко затримувала українські кораблі, які перевозять продовольство на Босфорі.

За наявними даними, окупанти мають намір збільшувати термін інспекції кораблів. Для цього вони постійно вимагають якихось неіснуючих документів, відмовляються працювати у робочий час, а також шукають різні необґрунтовані причини для додаткових перевірок.

Також є дані, що російські інспектори значно скоротили робочий час – з 10.00 до 15.00. Працюють вони всього по п'ять годин на день замість 8 годин. Це створює проблеми у роботі інспекторів інших сторін – з ООН, Туреччини та України.