Національний банк України ухвалив рішення відкликати ліцензію та ліквідувати ще один банк. На цей раз йдеться про Форвард Банк, яким володіє російський бізнесмен. Відповідну інформацію оприлюднили у НБУ. Варто зазначити, що банк був віднесений до категорії проблемних у листопаді 2022 року.

Форвард Банк втратив ліцензію НБУ

7 березня банк було включено до категорії неплатоспроможних фінансових установ. З листопада керівництво банку так і не привело роботу фінансової установи у відповідність до вимог українського законодавства. Ще одна причина відкликання ліцензії – значне погіршення фінансового стану банку. При цьому не було проведено жодних заходів для того, щоб виправити проблему.

Цікаво, що власником Форвард Банку є російський бізнесмен Руслан Торіко. Він також входить до ради директорів банку «Російський стандарт» і є власником алкогольного холдингу, що випускає напої під торговими марками «Парламент», «Журавлі», «Російський стандарт» та ін.

У НБУ заявили, що вкладники Форвард банку отримають свої кошти разом із відсотками у повному обсязі через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Станом на 21 січня 2023 року максимальна сума компенсації становить 1,5 мільярда гривень. Виплати вкладникам розпочнуться вже 1 березня.

Форвард Банк став другою фінансовою установою, закритою НБУ за останні кілька днів. 7 березня також було оприлюднено інформацію про ліквідацію IBOX Bank та тимчасове призупинення роботи всіх терміналів самообслуговування IBox. Щоправда, причина закриття IBOX Bank абсолютно інша – банк неодноразово порушував законодавчі вимоги при веденні фінансового моніторингу, а також брав участь у схемах з відмивання грошей у сфері грального бізнесу.