Глава канадської дипломатії Мелані Жолі заявила про те, що Китайська Народна Республіка має величезні можливості для того, щоб вплинути на завершення війни в Україні. Вона зазначила, що КНР може вплинути на росію та змусити її вивести окупаційні війська та залишити захоплені території. Про це Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі повідомила під час свого інтерв'ю виданню СВС.

Китай має сказати росії забиратися з окупованих територій

Вона зазначила, що у будь-якому разі необхідно буде сісти за стіл переговорів. І те, що зараз відбувається на полі бою, безпосередньо позначиться на цих переговорах. При цьому міжнародна допомога дозволяє поставити Україну у сильнішу позицію. На її думку, саме Україна має диктувати свої умови за столом переговорів.

Жолі повідомила, що зараз усі готові говорити про мир. Але якщо Китай справді хоче мирного врегулювання конфлікту в Україні, він має пропонувати не мирні плани, а сказати росії забиратися з окупованих територій.

Міністр закордонних справ також заявила, що Канада, як і раніше, готова надавати Україні всю необхідну військову допомогу для відбиття російської агресії.

Раніше, 24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну, Китай опублікував свій офіційний «мирний план», що включає одразу 12 пунктів. Дипломати КНР у своєму плані здебільшого наполягають на тому, що настав час відновити мирні переговори. Цього ж дня на опублікований мирний план відреагував президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що на практиці подібний документ не зможе зупинити російську агресію. Єдина слушна теза в документі – поважати та дотримуватися суверенітету всіх країн.

1 березня із приводу «мирного плану» виступив голова компартії Китаю Сі Цзіньпін. Він підтвердив, що Китай готовий сприяти завершенню війни в Україні. При цьому назвав план вкрай чітким та послідовним, проігнорувавши критику з боку багатьох світових лідерів.