Астрономам з NASA вдалося виявити дві екзопланети, які належать до категорії «Суперземні» та потенційно підходять для проживання людини. Відповідну інформацію опубліковано у дослідженні ArXiv.

Знайдені нові «Суперземні» планети

Кожна зі знайдених планет трохи більша за нашу Землю. При цьому обидві обертаються навколо червоної карликової зірки. Знахідка була зроблена супутником NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Відповідні для життя планети знаходяться на відстані 137 світлових років від нашої Сонячної Системи.

Відкриті планети отримали назву TOI-2095b та TOI-2095 c. Обидві є привабливими об'єктами для подальшого дослідження для астрономів.

Перша планета –  TOI-2095 b – знаходиться від свого «Сонця» на відстані 1/10 середньої відстані Землі до Сонця. Її діаметр в 1,39 разів більший за нашу планету, а вага більша в 4,1 раз. Середній оберт навколо червоної карликової зірки становить 17,7 земних днів.

Друга планета – TOI-2095 c – знаходиться трохи далі від попередньої планети. Вона робить повний оберт навколо своєї зірки за 28,2 земних дня. Діаметр планети в 1,33 рази більший, ніж у Землі. Вага більша у 7,5 разів, ніж у нашої планети. Астрономи припускають, що поверхня другої планети в середньому прогрівається від 24 до 74 градусів за Цельсієм.

NASA показала знімки галактики, в якій спотворюється час та простір

Ще одне цікаве відкриття зроблено астронавтами за допомогою телескопа Хаббл. Вдалося виявити лігво космічного левіафана - скупчення галактик, які знаходяться за дев'ять мільярдів світлових років від нашої планети.

Скупчення галактик отримало назву eMACS J1823.1+7822. Одна з особливостей зробленого відкриття – тут спотворюється простір та час. Фахівці з NASA спостерігатимуть за цією та ще чотирма галактиками для того, щоб більше дізнатися про ефект цього спотворення. До речі, вперше ідея про спотворення часу та простору була піднята на обговорення Альбертом Ейнштейном у його загальній теорії відносності.

NASA готує телескоп, який перевершить Хаббл

У NASA повідомили, що продовжують роботу над космічним телескопом імені Ненсі Грейс Роман (Roman). Вже зараз зрозуміло, що за своїми можливостями він перевершить всесвітньо відомий Хаббл. У космічному агентстві заявили, що за допомогою цього телескопа вдасться буквально повернути час назад і подивитися, як розвивався космос.

Запуск телескопа відбудеться не раніше 2027 року.